Bağkur Kredisi 2018 – Bağkur Emeklilik Kredisi Şartları

1

Bağkur kredisi 2018 yılında en merak edilen konuların başında geliyordu. Sonunda Bağkur’dan yaş haddi nedeniyle emekliliği hak etmiş olmalarına rağmen emekli olamayanlar için Bağkur kredisi uygulaması getirilmiştir. Eğer siz de yaş olarak emekliliği hak etmiş olmanıza rağmen prim gün sayınızın eksikliği nedeniyle emekli olamadıysanız, mutlaka bu yazımızı okumalısınız.

Yazımızda, Bağkur emeklilik kredisi ile ilgili tüm hususları bulabileceksiniz. Aklınıza takılan sorular olursa, aşağıdaki yorum alanında bize istediğiniz soruları yöneltebilirsiniz, uzmanlarımız en kısa sürede size geri dönüş yapacaklardır.

Bağkur kredisi 2018 nedir?

Ziraat Bankası ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz günlerde bir protokol imzaladı. Bu protokol neticesinde, prim borcundan dolayı emekli olamayan Bağkurlular için kredi uygulaması gündeme geldi. Bu uygulama neticesinde, Bağkur kredisi sayesinde prim borcu olanlar, bu krediden yararlanarak prim borçlarını ödeyecek ve bu sayede emekli olabileceklerdir.

Bağkur emeklilik kredisi kimlere verilecektir?

Bu kredi, emeklilik açısından yaş şartını sağlamış, fakat prim borcu olan Bağkurlu olanlara verilecektir. Bu Bağkurlular da şunlardır:

  1. Tarım veya çiftçi Bağkuru olanlar
  2. Esnaf Bağkuru olanlar
Bağkur emeklilik kredisi, sadece bu kişilere verilecektir. İsteğe bağlı Bağkurlulara ne yazık ki bu kredi, kullandırılmayacaktır. Bu sebeple, isteğe bağlı Bağkurlular bu krediye başvuru yapamazlar.

Bağkur kredisi hangi borçlar için verilecektir?  

Bağkur kredisi, her borç için verilmemektedir. Sadece Bağkurluların belirli borçları için verilebilmektedir. Bu borçları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  1. Geçmiş döneme ait Bağkur prim borçları
  2. Farklı kanunlar tarafından dondurulmuş sürelerin ihyası için canlandırma borçları
  3. Askerlik borçlanması
  4. Doğum borçlanması
  5. GSS prim borçları

İsteğe bağlı Bağkur borçları, yurtdışı borçlanması ve Bağkur prim borcundan ötürü 4A SSK kapsamında emekli olamayanlar,  bu krediden faydalandırılmayacaktır.

Bağkur kredisi üst limiti olacak mı?

Evet, olacaktır. Bu şu demek: Borcun tamamı için Bağkur emeklilik kredisi kullanabilmek mümkün değildir. Borcun tamamı için kredi verilmesi söz konusu olmayacaktır. Peki ama ne kadar Bağkur kredisi kullanabilirim? sorusunu duyar gibiyim. İşte detaylar…

Tarım Bağkurluları için aylık 800 TL aylık üzerinden Bağkur kredisi kullandırılacaktır. Esnaflarda ise ortalama aylık 1.000 TL üzerinden Bağkur kredisi kullandırılabilecektir. Kredinin vadesi en fazla 48 ay olacaktır. Bu da şu demek oluyor ki, tarım Bağkurluları, 25.000 TL ile 30.000 TL arasında Bağkur emeklilik kredisi; esnaflar ise ortalama 30.000 TL ile 35.000 TL arasında Bağkur kredisi kullanabilecektir.

Kalan kısmı da bu krediyi kullanacak olanlar, kendi ceplerinden karşılayacaktır.

Bu cepten karşılama olayından biraz bahsetmek istiyorum. Bir örnek ile konuyu açıklarsak, inanıyorum ki konu, daha iyi anlaşılacaktır.

Örneğin, diyelim ki tarım Bağkurlusunuz. 10 yıl boyunca dondurulan bir hizmetiniz söz konusu ve siz bunu ihya yoluyla borçlandınız. Bu durumda, emekli olabilmeniz için yaklaşık 70.000 TL ödemeniz gerekecektir. Bağkur kredisi, ancak bunun 30.000 TL’sini karşılayabilecektir. 40.000 TL’sini ise kendi cebinizden ödemeniz gerekecektir.

Biraz kredinin detaylarından bahsetmek istiyorum. Bu kredi için aylık belirlenen faiz oranı %1,28 olup oldukça uygundur, diyebilirim. Çünkü şuan için en uygun ihtiyaç kredisi faiz oranları aylık %1,40’dan başlamaktadır.

Bağkur emeklilik kredisi nereye yapılmalıdır?

Bu krediye başvuru yapmadan önce yapmanız gerekenleri size anlatacağım. İlk olarak yapmanız gereken hangi SGK İl Müdürlüğüne bağlı iseniz, oraya gitmelisiniz. Gittikten sonra Bağkur kredisinden faydalanmak istediğinizi belirtmelisiniz. Sizden bu yönde bir talep alınacaktır. Talepte bulunduktan sonra ise SGK İl Müdürlüğü’nün yetkili birimi, size ne kadar emekli maaşı alabileceğinize dair bir bilgilendirme dokümanı verecektir. Bu doküman, kredi kullanımı açısından oldukça önemlidir. Bu doküman ile birlikte Bankaya gitmelisiniz. Banka ise Ziraat Bankası’dır. Bu anlamda, Bağkur kredisi veren bankalar arasında ilk sırada Ziraat Bankası olduğunu ifade etmeliyim. Ziraat Bankası’nda kredi başvurusunda bulunmalısınız. Banka yetkilileri, size her konuda yardımcı olacaktır.

Bağkur emeklilik kredisi için son başvuru tarihi nedir?

Öncelikle, bu kredi için son başvuru tarihinin uzatılabileceğini söylemeliyim. 2 defa uzatılma ihtimali söz konusu olabilir.

Peki ama son başvuru tarihi ne zaman?

31.05.2018 tarihine kadar bu krediye, uygun başvuru sahipleri başvurabilmektedir.

Geriye dönük Bağkur ile ilgili gelişmeleri merak ediyorsan, sgkrehberim.com/geriye-donuk-bagkur-tescili/ bağlantısını ziyaret edebilirsin.

Soru Sor veya Yorumunu Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır..

1 soru-yorum
  1. Suhattin irez diyor ki:

    1999 2005 yılarında oda kaydım ve vergi mükellefiyim ama hic bağkura kayıt yaptırmadım bu yılları ödeye bilirmiyim