Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası 2018 – İhbar Ödülü – Şikayet

8

Ülkemizde sigortasız işçi çalıştırma cezası vardır. Hatta ve hatta bu cezalar, oldukça yıkıcı ve caydırıcı boyuttadır. Bir yıl ve bir işçi için binlerce lira ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak, tüm bu cezalara rağmen bilgisizlik ve öngörüsüzlükten hala sigortasız işçi çalıştıran işverenler ülkemizde bulunmaktadır.

Bu yazımız sayesinde böyle bir riske girmeyecek işverenlerimizin de olduğunu biliyoruz. Onları böylesine büyük bir cezadan kurtarabilmek ve bilgilendirebilmek adına bir başka yazımız olan SGK iş kazası bildirim süresi cezası’nda olduğu gibi bugün bir başka ceza türü olan sigortasız işçi çalıştırma cezası 2018 isimli yazımızı kaleme aldık. Ayrıca, sigortasız işçi olarak çalışanların da neler yapabileceklerini vurgulayacağım.

Yazımızın sonunda soru ve görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası 2018 Ne Kadar?

Öncelikle sigortasız işçi çalıştırma cezası ile ilgili durumu özetlemek istiyorum. Çok uzun bir yazı yazarak sizi de sıkmak istemiyorum.

Öncelikle şunu ifade etmek isterim: Sigortasız işçi çalıştırma cezası, brüt asgari ücretin katlarıyla ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, 2018 yılında da brüt asgari ücreti öncelikle belirtelim. 2018 brüt asgari ücret, 2.029,5 TL’dir.

İkinci olarak da şu uyarıda bulunmak istiyorum: Sigortasız işçi çalıştırma cezası, işletmenin tuttuğu defterin türüne ve sigortasız işçi çalıştırılmasının kim tarafından tespit edildiğine göre değişmektedir.

Bu nedenle, üç farklı başlıkta sigortasız işçi çalıştırma cezasını anlatacağım.

SGK denetmenleri veya müfettişleri tarafından sigortasız işçi çalıştırıldığının tespit edilmesi

Bu durumda, işletmenin tuttuğu defterin türüne göre ceza tutarı değişecektir.

  • Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda 1 yıl ve 1 sigortalı için toplam ceza tutarı 77.121 TL’dir. 1 aylık cezası bu tutara göre bulabilirsiniz.
  • İşletme defteri tutulması durumunda 1 yıl ve 1 sigortalı için toplam ceza tutarı 64.944 TL’dir.
  • Defter tutulmuyorsa 1 yıl ve 1 sigortalı için toplam ceza tutarı 58.855,5 TL’dir.

Mahkeme kararıyla sigortasız işçi çalıştırıldığının tespit edilmesi

Bu durumda, defterin türüne bakılmaz. Ceza sabittir. 2018 yılı için 1 yıl ve 1 sigortalı için toplam ceza tutarı 52.767 TL’dir.

İşveren tarafından SGK’ya sigortasız işçi çalıştırıldığının bildirilmesi

Bu durumda da ceza sabittir. Defterin türüne bakılmaz. 2018 yılı için 1 yıl ve 1 sigortalı için toplam ceza tutarı 4.260 TL’dir.

Tüm bu seçenekler düşünüldüğünde, en mantıklı davranış, işverenin SGK’ya durumu bildirmesidir gibi duruyor.

İlgili içerik: SGK asgari ücret sigorta primi ne kadar 2018?

Sigortasız İşçi Çalıştırma İçin Şikayet Nasıl Yapılır? İhbar Nasıl Edilir?

Özellikle işverenler açısından söylemeliyim ki, her an her dakika ihbar ve şikayet edilebilirsiniz. Bunun kontrolünü almak mümkün değil. Sigortasız olarak çalıştırdığınız işçi başta olmak üzere bu durumdan haberi olan herhangi birisi sizi çok kolay bir şekilde ihbar ederek yukarıda paylaştığım cezaları almanıza neden olabilir.

Sigortasız işçi çalıştırma ile ilgili nasıl şikayet ve ihbar edilebilir, biraz da bundan bahsedelim.

İki seçenek var açıkcası.

Ya ALO 170’i arayabilirsiniz. Ya da bir dilekçe ile SGK il müdürlüklerine durumu bildirebilirsiniz.

Kanıt, bu durumda oldukça önemlidir. Kanıt sunamadıktan sonra şikayet ve ihbarın hiç bir önemi kalmamaktadır.

Kanıt var ise durum tespit edilebiliyorsa, ihbar eden kişi, çeşitli ihbar ödülleri de alabilmektedir.

Konuyla ilgili olması açısından SGK eksik gün nedenleri isimli yazımızı da inceleyebilirsiniz. Ayrıca, lise stajyer maaşı 2018 isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

Soru Sor veya Yorumunu Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır..

8 Sorular ve Yorumlar
  1. Buse diyor ki:

    Merhaba benim arkadaşım Azerbaycanlı ve Türkiyede eğitim görmekte yani öğrenci konumunda burs tarzında bi geliri olmadığı için işe girdi bi kafeye bulaşıkçıydı ve bu kafede bardak elini kesiyo ama baya derin bi kesik aşçı ve oranın şefi hastaneye gitmesini ve polislere iş yerinde değil de evde olduğunu söylemesini tembihliyolar bu arada sigorta da yapmıyolar hastaneye yürüyerek gönderiyolar kafenin özel arabası olmasına rağmen ve arkadaşımın eline 7-8 dikiş atılıyor polisler geldiğinde de korktuğu için ev diyor bu olay bu akşam yaşandı ama ben bu yaptığının yanlış olduğunu düşünüyorum biz eğer suç duyurusunda bulunsak kendisi Azerbaycandan ceza alır mı ? Ya da orda çalıştığ için on bi ceza gelir mi ?

  2. ahmet diyor ki:

    Merhaba, yazınızdan bir alıntı aldım (Kanıt var ise durum tespit edilebiliyorsa, ihbar eden kişi, çeşitli ihbar ödülleri de alabilmektedir.)
    öldük kriterleri nelerdir ve bu ödüller için başvuru yapılmalımıdır
    iyi çalışmalar dilerim

    1. SGK Uzmanı diyor ki:

      SGK İl Müdürlüğü ile görüşebilirsiniz. İhbar ödülleri kamuoyuyla paylaşılmıyor.

  3. filiz ege diyor ki:

    merhabalar,
    işyerimle mahkemeliğiz, 2 yıl sigorta yapmadı, alacaklarımı alamadım. Bunu ispatlayabiliyorum, belge ve şahitlerim var, mahkeme devam ediyor, fakat işyeri sahibi, işyerinini kızının üstüne devretti. üzerindeki mallarıda eşi ve çocuklarına verdi. emekli maaşı kaldı sadece ne yapabilirim

    1. SGK Uzmanı diyor ki:

      Haklarınızı alırsınız, sıkıntı yok.

  4. sude diyor ki:

    merhaba ben yaklaşık bir buçuk ay önce yalnızca 2 ay çalışmak üzere garson olarak işe girdim ve sigortamın yapılmamasını onun yerine sigorta parası almak istediğimi söyledim ama kabul etmediler aradan zaman geçti buna rağmen hala sigortam yapılmadı diğer çalışanların var ama benim yok şikayet etsem işlem yapılır mı? ayrıca anlaştığımız çalışma süresi henüz dolmadan ve hiçbir sebep yokken sadece eleman fazlalığı olduğu için istemediğim halde işten çıkartılacağım üstelik paraya ihtiyacım olduğunu da söyledim ne yapabilirim?

  5. sema diyor ki:

    iyi aksamlar benim kardesimin kuzenimizim yaninda yaklasik 7 senedir çalıştı fakat sigortasiz ve az paraya akraba diye babam zorla çalıştırdı okulunu bile ertelettirdi bunun için yaoabilcegim birşey varmidir

    1. SGK Uzmanı diyor ki:

      İspat yoksa bir şey yapabilmek mümkün değil. Eğer ispatlayabilirseniz ise işveren çok yüksek, altından kalkamayacağı cezalara maruz kalır.